Közösségi média – szabályok helyett teljes tilalom

Annak ellenére, hogy az alkalmazottak tevékenységét egyre szigorúbban szabályozzák a mind a Facebook-on, mind a Twitter-en, a közösségi média használatára vonatkozó teljeskörű útmutatás  még nem született meg. Ezt bizonyítják legalábbis egy friss amerikai, egészségügyi kutatás adatai.

Az eredmények alapján a megkérdezettek negyvenkét százaléka válaszolt úgy, miszerint munkahelyén előfordult, hogy elmarasztaltak egy alkalmazottat valamely közösségi oldalon való tevékenysége miatt. Ez az arány jóval alacsonyabb, csupán huszonnégy százalék volt 2009-ben.

Szabályok a munkahelyen kívül

Habár egyre többet olvashatunk a közösségi oldalakhoz kapcsolódó elbocsátásokról, a válaszolók csupán egyharmada számolt be arról, miszerint munkáltatói szabályokat alkottak kifejezeten a közösségi oldalak személyes, munkahelyen kívüli használatára vonatkozóan. Bár ez az arány még mindig jelentős elmaradást mutat, a 2009-ben mért tíz százalékhoz képest javulást jelent.

Közösségi média a munkahelyen

A cégek gyakran egyes oldalakra vonatkozó szabályokat fektetnek le. Így például a válaszolók negyvenhét százalékának munkahelyén használható volt a LinkedIn, míg a megkérdezettek harminckét százalékának munkahelyén a Facebook-ot, harmincegy százalékának cégénél pedig a Twitter-t is lehetett használni. A kutatásban résztvevők harmincöt százaléka nyilatkozott úgy, hogy munkahelye semmilyen közösségi oldal használatát nem engedélyezi. Érdekes megfigyelés, miszerint a profitért működő cégek engedékenyebbek a LinkedIn oldallal kapcsolatban, mint a nonprofit cégek. A kutatás talán leginkább elgondolkodtató eredménye, hogy az egészségügyi szervezetek sokkal kevésbé engedékenyek ezen a téren, mint más cégek általában. Ezt támasztja alá, miszerint a cégek hetvenhét százaléka ad lehetőséget a közösségi oldal használatára, addig az egészségügy területén működő szervezetek csupán negyven százalékára igaz ez.

Úgy tűnik, az egészségügy döntéshozóinak egyszerűbb megtiltani a közösségi oldalak használatát, mint szabályokat hozni a hatékony és biztonságos alkalmazásra.

(Forrás: HealthcareITNews)

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: