Az “offline” orvosok világa

Egyre több és több cikk jelenik meg az orvosok online jelenlétéről és közösségi média használatáról, illetve arról, hogyan válhatnak irrelevánssá azok a szakemberek, akik távol maradnak az internetes tevékenységtől. Manapság, amikor majdnem minden beteg úgy érkezik az orvosi rendelőbe, hogy előtte felállítja saját diagnózisát a Google segítségével, amikor egyre közelebb kerülünk az kórlapok és jelentések elektronikus használatához, amikor egyre több orvos telefonján olvassa a legújabb szakmai híreket – nem igazán értem, miért van szüksége bárkinek is több bizonyítékra, hogy az orvosok számára az online jelenlét és technológiai naprakészség elengedhetetlen.

De térjünk vissza a példákhoz: jól ismert tény, hogy a betegek utánanéznek tüneteiknek az interneten. Rákeresnek az egyes kezelési lehetőségekre, felveszik a kapcsolatot a hozzájuk hasonló betegekkel. Kapcsolatokat építenek és információt cserélnek. Azt sem nehéz elképzelni, mennyi téves adat keringhet az interneten. A pontos információt is félreérthetik, rossz szituációban használhatják, egyes esetekben pedig a tartalom messze áll a helytálló tájékoztatástól. Nagy az esélye annak, hogy egy beteg kérdésekkel felfegyverkezve érkezik orvosához mindarról, amit az interneten olvasott. Egyesek meg lesznek győződve arról, hogy az online információ maximálisan pontos és megkérdőjelezhetetlen. Ha egy orvos nem ismeri az online trendeket, a leggyakrabban közzétett információkat, hogyan reagál majd betegei kérdéseire? Hogyan nyilatkozik egy esetleges kezelésről, amit nem ismer, bár százak blogolnak róla?

Hogyan lehetséges lépést tartan a kollégákkalm akik a kávészünetben arról beszélgetnek, milyen mobil alkalmazást töltöttek le legutóbb a különböző gyógyszerek kölcsönhatásának ellenőrzésére? Hogyan lehetséges az orvosi újdonságok megismerése “offline” üzemmódban, ha a hírek legnagyobb része internetes formában érhető el. És hogyan javasol könnyen használható orvosi mobil alkalmazásokat betegeinek az az orvos, aki soha nem töltött le ilyen szolgáltatást, így nem ismeri a letöltés menetét.

Hogy lehet felvenni a versenyt más orvosi rendelőkkel, amelyek betegeik számára könnyen elérhetőek a közösségi oldalakon? Hogy lehet lépést tartani azokkal az orvosokkal, akiknek már többszáz követője van Twitter-en és számos rajongója Facebook-on? Az internet elutasításával biztosan nem!

Nem azt mondom, hogy egy orvos tudása nem megfelelő, vagy éppen kisebb online jelenlét vagy egy okostelefon nélkül. Azt viszont igaznak tartom, hogy a felhalmozott tudás kevésbé hatékonyan használható, csupán azért, mert nem azokon a csatornákon jelenik meg, amelyeket a betegek is használnak. A tudást, információt olyan módon kell kommunikálni, hogy az a betegek előnyére váljon. Ehhez pedig ott kell megjelenni, ahol a betegek tájékozódnak: az interneten, a közösségi oldalakon, illetve mobil alkalmazásokat használva. Emellett fontos, hogy az orvosok kapcsolatban maradjanak kollégáikkal, akik egyre gyakrabban használják az internetet, hogy naprakészek legyenek orvosi kérdésekben és sikeresek legyenek szakmájukban.

(Forrás: MedCityNews.com)

Következő bejegyzés
Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: