Az elégedett betegek szívesebben értékelik orvosukat online

Az orvosok népszerűsége és a róluk írt online értékelések közötti összefüggést mutatta ki egy nemrégiben készült felmérés. Amennyiben a betegek webes felületen értékelnek egy orvost, nagy a valószínűsége, hogy az adott szakember jó hírnévnek örvend páciensei körében.

A Maryland-i és Minnesota-i Egyetem kutatói két olyan háttértényezőt mutattak ki az orvosokról készült online értékelésekkel kapcsolatban, amelyek megkérdőjelezhetik a betegek beszámolóinak elfogulatlanságát. Hiszen a kutatás eredményei szerint általában azokról az orvosokról készül ilyen értékelés, akiknek eleve jó hírneve van betegi körében, illetve legtöbb esetben azok a páciensek értékelik az interneten orvosukat, akiknek pozitív tapasztalatai voltak ellátásukkal kapcsolatban.

A kutatás során a szakemberek 1513 papír alapú, illetve 696 online értékelést elemeztek. Az online beszámolók a RateMDs.com elnevezésű, orvosok értékelését tartalmazó gyűjtőoldalról származtak. A kutatók szintén figyelembe vették a 2007-es népszámlálási adatokat, hogy teljesebb képük legyen az adott orvosok által kezelt lakosság jövedelméről, illetve gazdasági helyzetéről.

A tanulmány társszerzője, Jeffrey McCullough, PhD, a Minnesota-i Egyetem Közegészségügyi Karának asszisztens professzora szerint a legjelentősebb tényező, amelyet az orvosoknak ismernie érdemes, az a tény, miszerint az online értékelő oldalak “nem az elégedetlen betegek panaszkodásának színterei. Akikről ezeken a weboldalakon olvasni lehet, azok a betegeik körében igen népszerű orvosok.”

Ritu Agrawal, PhD, társszerző, a Maryland-i Egyetem munkatársának véleménye szerint azok a páciensek, akik az internetet használják orvosaik értékelésére, nem feltétlenül ismerik a szakemberek korábbi, offline megítélését. Ennek ellenére erős összefüggés mutatkozik a pozitív offline beszámolók és az online értékelések száma között.

Az értékelések azonban nem teljesek, a beszámolók nem tartalmaznak adatot az orvosok klinikai felkészültségéről. Az orvostudomány szakembereinek éppen ezért érdemes lenne olyan, értékelésre alkalmas eszközöket kifejlesztenie, amelyek a klinikai képességekre koncentrálnak, szemben a páciensek beszámolóival, amelyek középpontjában legtöbbször a személyes élmények szerepelnek.

(Forrás: American Medical News)

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: