A gyógyszeripari reklámok és az online média korlátai

Érdekes látni, hogy az online média vezető cégei hogyan állítják fel az oldalaikon megjelenő gyógyszeripari tartalomra vonatkozó szabályokat. Vannak cégek, amelyek saját kárukon tanulnak, mások már a kezdetektől fogva óvatosak a kérdéses hirdetéseket illetően.

A Google például hatalmas veszteség árán tapasztalta meg, hogy a szigorú szabályozás elengedhetetlen, ha receptre kapható gyógyszerkészítmények reklámozásáról van szó. Amerikai oldalakon megjelenő AdWords szolgáltatásában ugyanis kanadai gyógyszerek illegális hirdetései szerepeltek. Ezt a Google csak 500 millió dolláros peren kívüli megegyezéssel tudta eltussolni. A jelek arra utalnak, hogy a cég fel volt készülve egy ilyen jellegű jogi problémára, hiszen az összeg direkt ilyen típusú ügy megoldására lett félretéve. Ettől függetlenül a Google-t ért kár igen súlyos: az 500 millió dollár közelít az említett gyógyszerhirdetésekből befolyt profit és a kanadai gyógyszertári eladások összegéhez.

A Facebook láthatóan igyekszik megelőzni a hasonló hibákat. Néhány nappal ezelőtt frissítette a cég a már korábban is igen szigorú Hirdetési Szabályzatát. Az irányelvek külön kitérnek a gyógyszeripari és étrendkiegészítő termékekre. Az egyértelmű, pontosan megfogalmazott elvárások nagyban megkönnyíthetik a Facebook hirdetések létrehozását, szerkesztését. Íme, a Facebook Hirdetési Szabályzat gyógyszeriparra vonatkozó része:

A hirdetések nem reklámozhatnak receptre kapható gyógyszereket. Az online gyógyszertárak promóciója szintén tiltott, kivéve, ha azok külön engedéllyel rendelkeznek. Ebben az esetben a Facebook speciális jóváhagyására van szükség a reklám megosztása előtt.

A diétás termékek és étrendkiegészítők hirdetése általában engedélyezett, amíg azok nem tartalmaznak szteroidokat, testtömegnövelő hormont, melatonint, (…) vagy bármilyen adalékanyagot, amely veszélyes, illetve kérdéses hatású a Facebook meglátása szerint.

A Google AdWords szolgáltatásának előfizetői nem határozhatják meg pontosan, mely hirdetések jelennek meg oldalán. A Facebook oldalakon szintén számos reklám tűnik fel az adott oldal témája, közönségének jellege alapján. Mégis biztonságosabbnak érzem a Facebook megközelítését, hiszen a cég egyértelmű szabályokkal korlátozza a törvénysértő vagy durva reklám tartalmakat, előírásai pedig minden hirdetőre egyformán vonatkoznak.

Egy Facebook hirdetés létrehozása nem bonyolult művelet, de tartalmazza az ellenőrzés és jóváhagyás elengedhetetlen lépését. Hasonló megszorításokkal talán a Google büntetése is elkerülhető lett volna.

Google AdWords vagy Facebook Hirdetés – Ön melyiket részesíti előnyben?

(Forrás: Reuters, Facebook)

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: