A hazai gyógyszeripari helyzet értékelése, a 2012-es év kihívásai

A hazai gyógyszeripar igazán eseménydús évet tudhat maga mögött, és várhatóan 2012 is tartogat majd új kihívásokat. Az egészségügy reformjának lépéseit összefoglaló Semmelweis és Széll Kálmán tervek számos olyan intézkedést vezettek be, illetve kezdeményeztek, amelyek alapjaiban alakítják át az egészségügyi, gyógyszeripari vállalatok belső működését és marketing stratégiáját egyaránt. Nem csak a kommunikációs célcsoportok köre, de az őket megcélzó, alkalmazható csatornák jellege is jelentősen megváltozott.

A korábbi egyirányú, kizárólag orvosok felé irányuló kommunikáció helyett ma már egy többszereplős stratégia kap helyet, amelyben ugyanúgy meghatározó szerepe van a gyógyszerészeknek, a betegeknek és a fogyasztóknak.

A kommunikációs csatornák tekintetében egyértelmű az internet előretörése. Tapasztalataink alapján a piac szereplői érdeklődőek, többé-kevésbé nyitottak az online megoldások iránt, ugyanakkor nagyfokú a bizonytalanság, amely jellemzően a hazai tapasztalatok hiányából is fakad.

A magyarországi viszonylatban történt legújabb törvényi szabályozások alapvetően a digitális tendenciát erősítik. A látogatói létszám kényszeres leépítésének eredményeként még inkább előtérbe kerül annak kérdése, hogy a kieső repek tevékenysége milyen egyéb, alternatív sales aktivitással pótolható.

Az értékesítés és kommunikáció szempontjából számos eszköz áll a cégek rendelkezésére, nagyon fontos ugyanakkor, hogy az eszközöket – azok formai, tartalmi megjelenését – a célcsoport igényeinek figyelembevételével alkalmazzuk. Az orvosok alternatív csatornák megítélésével kapcsolatos véleménye jellemzően már ismert, többségük nyitott, vagy meggyőzhető az eszközök előnyös lehetőségeiről. Ugyanakkor a jövőben biztosan felértékelődnek majd a targetek megismerését szolgáló, mélyebb szintű szegmentációs vizsgálatok, amelyek segítségével feltárhatók a célcsoportok speciális igényei.

Ön mennyire nyitott az alábbi, új típusú tájékoztatás irányába?

Hordozható számítógép/iPad képernyőjén bemutatott multimédiás prezentáció a személyes látogatások során

Forrás: Szinapszis MediJournalTrack 2011 (n=909)

Az orvosok és betegek felé irányuló online kommunikáció szükségességét a gyógyszeripari döntéshozók is érzékelik, azonban egyértelműen megfigyelhető a területtel kapcsolatos magas fokú bizalmatlanság, amely jellemzően a hazai tapasztalatok hiányából fakad. A jövőben az online megoldásokat szállító ügynökségek számára is kiemelt feladat lesz ezen félelmek eloszlatása, a felmerülő kérdések megválaszolása.

(Szerző: Kiss Katalin)

Hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Új trendek a magyar gyógyszeriparban « HCSMHU

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: