Megjelent az első magyar nyelvű, ingyenes, elsősegélynyújtó mobiltelefon-alkalmazás

A WEBBeteg.hu egészségportál az Országos Mentőszolgálattal együttműködve kifejlesztette az Elsősegély – Mit kell tennem? mobilalkalmazást, amely az első magyar nyelvű, ingyenes applikációként gyakorlati tanácsokkal segíthet a mentők megérkezéséig.

A mindenki számára ingyenesen elérhető Elsősegély alkalmazás célja, hogy edukációs jelleggel az elsősegélynyújtással kapcsolatos ismeretekkel szolgáljon, valamint vészhelyzet esetén egyszerűen és gyorsan elérhető információt, gyakorlati útmutatást biztosítson a segítségnyújtónak. Az alkalmazás egyedi abból a szempontból is, hogy ez az első átfogó applikáció, amely mögé támogatóként a szakmai szervezetek is felsorakoztak (OMSZ, OGYEI).

Az Elsősegély a H2Online által média tulajdonosként üzemeltetett WEBBeteg egészségportál webes alkalmazásaként is elérhető, valamint ingyenesen letölthető mobil alkalmazásként Android és iOS operációs rendszerekre.

Az első 3-5 perc döntő

Az alkalmazás fejlesztését és használatát indokolja, hogy felmérések szerint baleset esetén mindössze minden hatodik ember tud vagy mer segíteni a sérülteken, a bizonytalanság pedig még nagyobb visszatartó erőt jelent, mint az elsősegélynyújtási ismeretek hiánya. Habár magas a valamiféle oktatáson, tanfolyamon részt vettek aránya, saját bevallásuk szerint teljes biztonsággal mindössze a képzettek közel 20 százaléka tudná alkalmazni a megtanultakat.

Hirtelen szívmegállás, légúti elzáródás, vagy erős vérzés esetén az első 3-5 perc meghatározó jelentőségű a túlélés, a gyógyulás szempontjából. Ezen az időtávon belül a mentők rendszerint még nem érkeznek meg a helyszínre, így döntő szerepe van a lakossági elsősegélynyújtásnak.

„Az új alkalmazás egyszerre segít az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátításában, illetve nyújt gyorsan elérhető konkrét tanácsokat bármilyen váratlan helyzetben. A fejlesztés során a tömör és gyorsan áttekinthető utasításokra, valamint az informatív képi megjelenítésre helyeztük a hangsúlyt, emellett telefonunk a tartózkodási helyünkhöz legközelebbi defibrillátort és kórházat is megjeleníti számunkra – emelte ki Sztankó Péter, a WEBBeteg.hu főszerkesztője.

Azok, akik nem tudják telefonjukon maguknál tartani az alkalmazást, a http://elsosegely.webbeteg.hu internetes címen is elérik annak webes változatát.

Hozzászólás

Hozzászólás