Infografika – Hogyan használják a digitális eszközöket az egészségügyi szakemberek?

Számos kutatási eredmény áll rendelkezésre arról, az orvosok hogyan viszonyulnak a digitális média megoldásaihoz, illetve miként használják azokat. De vajon miben különböznek az orvosok és más egészségügyi szakemberek, így a nővérek és patikusok digitális szokásai?

Egy nemrég megjelent felmérés szerint az orvosok, nővérek és patikusok azonos százaléka (85%) fordul gyakran, illetve nagyon gyakran digitális forrásokhoz egészségügyi információért. A mobil eszközök használatát vizsgálva azonban már megfigyelhető némi eltérés. Míg az orvosok 55 százaléka tájékozódik szakmai kérdésekben mobil eszközön, addig a nővérek csupán 34 százaléka, illetve a patikusok 50 százaléka használ mobilt hasonló célból. A közösségi felületeket sokkal kisebb arányban használják az egészségügyi szakemberek orvosi információ keresésekor: az orvosok 23 százaléka, a nővérek 27 százaléka, míg a patikusok 22 százaléka néz utána egészséggel kapcsolatos kérdésekeknek közösségi oldalakon.

Az információforrások hielességét tekintve az orvosok 78 százaléka tartja megbízhatónak a weboldalakat, míg 70 százalékuk a mobil forrásokban bízik. A közösségi oldalakon található információt azonban csak 10 százalékuk gondolja hitelesnek. Az orvosokhoz képest a nővérek, illetve patikusok minden felsorolt információforrást – weboldalt, mobilt, közösségi felületet – kevésbé megbízhatónak tartanak.

A hosszútávú felmérés során a kutatók a digitális eszközök és források használatáról témakör szerint is gyűjtöttek adatokat. Ezek alapján az orvosok 40-50 százalékban szakmai tájékozódásra használták a felsorolt digitális megoldásokat, míg a nővérek más, nem egészséggel  kapcsolatos célból sokkal gyakrabban fordultak ezekhez az eszközökhöz. A legnagyobb arányban mégis a patikusok használták a digitális csatornákat egészségügyi tájékozódás céljából, bár a szakmai és nem szakmai tartalmak aránya igen változó volt ebben a csoportban.

A legmeglepőbb eredmény talán mégis az, miszerint az orvosok tekintik leginkább megbízhatónak a webes, mobil és közösségi forrásokat egészségügyi kérdésekben. Mind a nővérek, mind a patikusok negatívabb véleménnyel vannak ezeket illetően.

 

(Forrás: Path of the Blue Eye)

Hozzászólás

Hozzászólás