Lista weboldalak keresőforgalmának gyors elemzéséhez

A lenti tanácsok kipróbált és alkalmazott módon alkalmasak arra, hogy megtaláljuk a kulcsot a keresőoptimalizálási lépések meghatározásához. Alkalmazásukkal a 200 000 oldalból álló és több mint 60 millió linket tartalmazó WEBBeteg.hu portál is 2-4 óra alatt áttekinthető, ráadásul ingyenes és könnyen hozzáférhető eszközök felhasználásával. Természetesen a keresőoptimalizálás finomhangolása, illetve a weboldal tartalmi fejlesztése folyamatos időráfordítással járó, stratégiai alapokon nyugvó folyamat, ugyanakkor a legfontosabb hibák gyors megtalálása nem halogatható.

1. Keresőforgalom változása oldalcsoportok szerint

Mit vizsgálunk? A weboldalak rendszerint logikusan strukturált rendszerbe szerveződnek, azaz könnyen meghatározhatóak azonos felépítésű, azonos template-et használó oldalcsoportok (pl. cikkek, tesztek). A legfontosabb lépés a keresőforgalom ilyen szempont szerinti elemzése, azaz hogy mennyiben tér el az egyes oldalcsoportokra érkező keresőforgalom tendenciája. Egy template jellemzően azonos típusú tartalmakat takar, részben azonos tartalommal, gyakran azonos hibákkal. A Google képes arra, hogy portálunkat ne homogén egységként, hanem oldalanként, rovatonként, oldalcsoportonként értelmezze. A H2Online portfoliójába tartozó portálok esetében volt olyan oldaltípus, amit azonnal pozitívan érintett a Pingvin, és volt olyan, ahol átmenetileg 80%-os visszaesés volt mérhető.

Mivel mérhető? Google Analytics

Milyen eredményt figyeljünk? Amennyiben nem figyelhető meg különbség (ez a ritkább eset), akkor a site-ot globálisan érintő hibát kell keresnünk, jellemzően a weboldal közös szerkezeti elemeiben, vagy a site elhibázott online marketingje sújtja a teljes domaint. Amennyiben jelentős különbséget tapasztalunk, a különböző oldalak összehasonlításával juthatunk közelebb a megoldáshoz.

Milyen kérdéseket tegyünk fel? Mi a különbség – már látogatói szemmel is – a két oldal között? Miben tér el a két oldal linkstruktúrája, a szöveg mennyisége és jellege?

2. A legnagyobb forgalmat eredményező kulcsszavak elemzése

Mit vizsgálunk? Előfordulhat, hogy a forgalom visszaesése néhány kiemelt kulcsszóhoz tartozó oldal hátrasorolásának számlájára írható, és felesleges globális hibát keresni. A leghatékonyabb módszer az, ha ezt az oldalt találjuk meg, az itt szerzett tapasztalatok alapján pedig később az azonos hibákat más oldalaknál is korrigáljuk. A korábban is kevés látogatót hozó kulcsszavak ingadozásából nem lehet megbízható következtetéseket levonni, az oldalunk méretétől függően 3-20 keresőszó megfigyelése viszont elég.

Mivel mérhető? Google Webmestereszközök

Milyen eredményt figyeljünk? A legbiztosabb módszer, ha nem a keresőforgalmat figyeljük, hanem a találati listán elfoglalt pozíciónak változását. Amennyiben egy-egy szó az átlagtól eltérően viselkedik, akkor sok esetben meg is van az a kulcs oldal, aminek az összehasonlító elemzésével megtudható, mi vezetett a forgalomváltozáshoz.

Milyen kérdéseket tegyünk fel? Szerepe volt konkrétan ennek az oldalnak valamilyen marketing kampányban? Eltér a szöveg felépítése, hossza a többi hasonló oldalétól? Mennyi link található az oldalon és hova mutatnak?

3. Az oldalon eltöltött idő elemzése a Google-ből érkező látogatóknál

Mit vizsgáljunk? Fontos információ, hogy hogyan változtak meg más mutatók a forgalomváltozással egy időben. Elsősorban az oldalon eltöltött időt érdemes megvizsgálni.

Mivel mérhető? Google Analytics

Milyen eredményt figyeljünk? Amennyiben a forgalom visszaesésével párhuzamosan szignifikánsan nőtt az oldalon eltöltött idő, akkor a visszaesést a Google által értéktelennek tartott oldalak kiesése okozta. Ez azt jelentheti, hogy csak másodlagos feladatunk a rossz megoldás kiküszöbölése, alapvetőbb probléma az oldalak minőségével és relevanciájával van.

Milyen kérdéseket tegyünk fel? Valóban értékes az oldal a látogatók számára? Hogyan növelhető az oldalon eltöltött idő, azaz mivel növelhető a látogatói élmény, milyen információ hiányzik az oldalról?

4. Állapotfelmérés: link- és kulcsszóprofil

Mit vizsgáljunk? A Google legegyszerűbben és legmegbízhatóbban annak szofisztikált elemzésével tudja megítélni oldalunkat, hogy jellemzően milyen kulcsszavakat tartalmaz, továbbá hogy milyen oldalak hivatkoznak ránk, illetve mi milyen oldalakra hivatkozunk. Ennek áttekintése nagyobb portálok esetében technikai eszközök nélkül nem egyszerű feladat, ugyanakkor az erre szolgáló megoldások segítségével gyorsan áttekinthető.

Mivel mérhető? Google Webmestereszközök

Milyen eredményt figyeljünk? Melyek a legnagyobb számban előforduló kulcsszavak? Milyen oldalak linkelnek ránk legtöbbször és mi milyen oldalakra linkelünk?

Milyen kérdéseket tegyünk fel? Biztosan ezek a hivatkozások jellemzik legjobban a site-unkat? Elégedettek vagyunk a hivatkozó oldalak számával? A linkek többsége megbízásból vagy megállapodás alapján került ki vagy természetes folyamat eredményeként?

5. Állapotfelmérés: site egészség

Mit vizsgáljunk? Egy nagy és folyamatosan frissülő portál esetén természetes folyamat a hibás linkek, lekérések szinte észrevétlen szaporodása, a hivatkozások elavulása. Ezek halmozódása hátrányosan érinti a weboldalt.

Mivel mérhető? A leginkább ajánlható szoftver a Xenu, amely képes áttekinteni a portálon található valamennyi hivatkozást, köztük a külső linkeket, az átirányítások módját, valamint a css és javascript hivatkozásokat is. A hibák többi típusára (tartalom duplikációk) esetében a Google Webmesterszközök nyújt azonnali rálátást.

A technikai hibák magas száma korábban is negatív tényező volt a besorolásban, ám a Pingvin miatt elvégzett keresőoptimalizálás most remek alkalom arra, hogy ne halogassuk tovább a karbantartási munkákat. Az eredmény látszódni fog a portál sebességén és a látogatók elégedettségében is, amit méltányol majd a Google is.

(Szerző: Sztankó Péter)

Hozzászólás

Hozzászólás