Orvosok és a Facebook veszélyei

A Brit Orvosi Szövetség állásfoglalása a közösségi médiával kapcsolatosan rávilágított a lehetséges akadályokra, melyekkel az egészségügyi szakemberek szembesülhetnek. A szövetség emellett felszólította az orvosokat, hogy kivételes körültekintéssel használják a Facebook és a Twitter közösségi alkalmazásait.

A szövetség közleménye kiemelten foglalkozott a magánélet és a szakmai tevékenység közötti határvonal elmosódásának veszélyeivel. Az állásfoglalás megfogalmazása számos olyan problémás eset után következett be, amelynek során az Országos Egészségügyi Szolgálat és más állami szektor szakemberei nem a szakmai elvárásoknak megfelelően használták a közösségi oldalakat.

2009-ben orvosok és nővérek egy csoportját tiltották el, miután olyan képeket tettek közzé magukról a Facebook-on, amelyek a kórház szokatlan pontjain ábrázolta őket, például a kórházi helikoptereknek fenntartott leszállópályán. Tavaly pedig egy köztisztviselő került Angliában a címlapokra, miután a Twitter-en ecsetelte politikai nézeteit és bejegyzéseiben másnaposságáról panaszkodott.

Dr. Tony Calland, a Brit Orvosi Szövetség Orvosi Etikai Bizottságának elnöke így nyilatkozott: “Az egészségügyi szakembereknek meg kell válogatniuk, kik férnek hozzá személyes internetes adataikhoz. Óvatosnak kell lenniük azzal kapcsolatban is, hogy ezeket a személyes információkat, tartalmakat milyen széles körben osztják meg, illetve hogy ezek milyen fényt vethetnek rájuk kollégáik és betegeik körében.”

A megfogalmazott irányelvek arra bíztatják az orvosokat és orvostan hallgatókat, hogy szigorú biztonsági beállításokat alkalmazzanak a közösségi oldalakon, ahol ezek elérhetők. Ezenkívül arra figyelmeztetik őket, hogy túlságosan személyes hangnemű, illetve sértő megjegyzéseket se betegeikről, se pedig kollégáikról ne tegyenek közzé, és ne vegyék fel barátként pácienseiket a Facebook-on.

És valóban, a közösségi media igen hasznos eszköz lehet az egészségügy területén, mindaddig, amíg azt a szakmai elveknek megfelelően használják, az alapvető etikai szabályokat figyelembe véve. Bár az online felületek és eszközök megkönnyítik a kommunikációt, illetve informálódást, nem vonatkoznak rájuk a való élettől eltérő adatvédelmi és szakmai előírások. A Brit Orvosi Szövetség állásfoglalása azért is szükséges és hasznos, mert útmutatást ad az egészségügyi szakembereknek egy viszonylag új területen, a közösségi media személyes és szakmai használatával kapcsolatosan.

(Source: BBC News Health)

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: