Internet és egészségügyi információ – Magyarország és a szomszédos országok

A Nielsen nemzetközi piackutató cég kutatása alapján a leggyakrabban olyan egészségügyi problémákra keresünk rá az interneten mint a diabétesz, prosztata gondok és a koleszterin magas szintje.

A többi európai országhoz képest a magyarok kifejezetten nagy arányban fordulnak az internethez, hogy különböző egészségügyi témákról informálódjanak. Az ötvenöt országot vizsgáló kutatás eredményei alapján országunkban a koleszterin-, és prosztata gondok, illetve a diabétesz vezetett az internetes keresések között az elmúlt egy évben.

Magyarországon az internetzők jelentős része, 85 százaléka fordult valamilyen webes felülethez, hogy különböző egészségügyi problémával kapcsolatosan tájékozódjon. A felmérés alapján a keresések 19 betegséghez köthetők, de csupán néhány betegséghez kapcsolható a keresések legnagyobb része.

A legnagyobb arányban (69%) a prosztata megnagyobbodásáról informálódtak az internetezők, amelyet a túlságosan magas koleszterinszint (51%), az inkontinencia (44%), az asztma (43%) és az ízületi problémák (42%) követték. Ezenkívül gyakran kerestek rá az internetezők az allergiával (39%), hátfájással (34%), emésztési zavarokkal (29%) és fejfájással (23%) kapcsolatos információkra. Olyan általános témák, mint a torokfájás, megfázás, hasmenés, orrdugulás kevésbé voltak népszerűek, a kutatásban résztvevők nem egészen 20 százaléka keresett ezekkel kapcsolatosan az interneten az elmúlt év során.

Az európai országok válaszait figyelembe véve elmondható, hogy Európában szintén az internetezők jelentős része tájékozódik a prosztata megbetegedéseiről, a megkérdezettek 51 százaléka keresett a betegséggel kapcsolatban online információt. Ezt csupán a cukorbetegség előzi meg 55 százalékkal. Az európai adatok összhangban állnak a Magyar eredményekkel, közel ugyanolyan arányban szerepelnek az egyes betegségek a keresési listán. Az ízületi betegségekről a válaszolók 41 százaléka, a koleszterinszintről 39 százalékuk, a hátfájásról 30 százalékuk, míg az allergiáról 26 százalékuk tájékozódott az internet segítségével.

Térségünkben nem csupán mi, hanem Románia és Ukrajna internetező lakossága is igen aktív, ha egészségügyi online információk kereséséről van szó. A roman internetezők több mint kétharmada tájékozódott az interneten, főként a diabétesz, a koleszterinszint, az ízületi panaszok, allergia, illetve prosztata gondok témájában.

(Forrás: Mediapiac.com)

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: